OTVORENO PREDAVANJE: POSTOJI LI IDEALNA MAJKA?

OTVORENO PREDAVANJE: POSTOJI LI IDEALNA MAJKA?

Biti majka, za mnoge znači biti odgajatelj s neograničenim radnim vremenom i kako ga često još zovu „najteži posao“. A opet, s druge strane je blagoslov, radost,  sreća i često najveće ispunjenje velikog broja žena. Sve što vrijedi u životu, zapravo dolazi i kao najveći izazov.  Ako se iskreno damo u majčinstvo, hrabro a opet meko, dođemo do osjećaja – VRIJEDILO JE.

Jedan prekrasan termin u psihologiji kaže da je potrebno biti „dovoljno dobra majka“, a ne idealna majka jer to jednostavno nije stvarno. Da bi postale dovoljno dobre majke, itekako je potrebna zrelost, sposobnost samosagledavanja, strpljenja, odlučnosti,  ali iznad svega brižnosti, ljubavi, prisutnosti i sposobnost opraštanja sebi. Potrebno je raspoznati i priznati da griješimo i znati ispravljati pogreške. Jer „dovoljno dobra majka“ to i radi, ispravlja greške i oprašta si. U konačnici, moramo prihvatiti da i nas naša djeca uče i odgajaju koliko i mi njih.

Kad postanemo majke, otkrivamo koliko imamo strpljenja, snage i sposobnost biti prisutni i prepoznati dječje potrebe. Vi koje ste rodile, sjetite se kako ste se osjećale kad bi vam dijete plakalo a niste znale što mu je. Odjednom sposobnost izražavanja vam postaje san i želja „kad će naučiti reći što mu je“.  A kad progovore i postavljaju tisuću  pitanja „A zašto mama...“, vi poželite pobjeći i sakriti se. Puno je toga što nas može dovesti u frustraciju i osjećaj nemoći.

Na predavanju će biti riječi o osnovnim zahtjevima i potrebama s kojima se susreću sva djeca kad se rode i što im je potrebno od nas da bi mogli odgovoriti na te zahtjeve. U konačnici, svim majkama je želja da imaju djecu/odrasle osobe sa zdravim odnosom prema sebi i svijetu .

Pozivamo sve majke, kao i one koje planiraju postati, da se pridruže na predavanju. Svojim dolaskom podržite i svoje unutarnje ranjeno dijete da bi mogle još više uživati u majčinstvu.

Na predavanju će biti predstavljena i škola CIR- Centar za Integrativni Razvoj, koja postoji 15-tak godina u Zagrebu i Splitu. Škola je namijenjena za osobni razvoj i za edukaciju tjelesno orijentiranih psihoterapeuta i jedina priznata od strane Europskog udruženja tjelesnih psihoterapeuta (EABP) na ovim prostorima.

Na radionici koja prati predavanje, detaljnije ćemo obrađivat temu predavanja sa puno iskustvenih, interaktivnih-vježbi i spoznavati svoje obrasce ponašanja i uvjerenja koja nam otežavaju kvalitetan odnos sa djecom.

Više o Oliveri možete potražiti na web stranici www.oliveradrutter.com ili na facebook stranici Olivera Drutter - integrativni terapeut

Vidimo se na predavanju!

Olivera & Ana

Vodi: Olivera Drutter

Centar Restart

Centar Restart

Centar Restart je mjesto rada na osobnom razvoju odraslih kroz metode tjelesno-orijentirane psihoterapije i ekspresivne art terapije.

Prijava na Newsletter