PREDAVANJE: PARTNERSTVO I LJUBAV U DOBRU I ZLU

PREDAVANJE: PARTNERSTVO I LJUBAV U DOBRU I ZLU

Čak i najuravnoteženije osobe mogu imati neriješene konflikte zbog kojih traže neodgovarajuće partnere, sabotiraju veze te bježe od obaveza i ne znajući zašto. Mnoge bi ljubavne patnje bile puno manje, pa čak i izbjegnute, kad bismo znali uočiti mine u nama koje se aktiviraju u odnosu ili koje nas sprečavaju da u njega uđemo.

Biti u ljubavnom odnosu u kojem rastemo nije ni lako ni jednostavno. To je na neki način igra s visokim ulozima jer o tome koliko dobro igramo ovisi naš rast i napredak. Naučiti pravila u toj igri olakšava put do ostvarenja boljeg odnosa sa sobom i drugima.

Naš „slobodni“ izbor partnera proizvod je našeg nesvjesnog, koje ima vlastita skrivena pravila. Ono što nesvjesno želi jest da postane cjelovito i izliječi rane iz djetinjstva. Radi toga naše nesvjesno „nosi“ uokolo vlastitu sliku partnera koji će napokon popuniti emocionalne praznine koje su ostavili naši nesavršeni odgajatelji iz djetinjstva.

Kad stupimo u odnos, ne samo intimni, nego i bliski prijateljski odnos, do izražaja dolazi naš osobni način vezivanja. Teorija vezivanja navodi tri glavna načina vezivanja prema kojima doživljavamo odnose i veze, a koji se podudaraju s načinima vezivanja kod djece: sigurno, anksiozno i izbjegnuto vezivanje.

Ljudi sa sigurnim vezivanjem osjećaju ugodu u intimnosti i obično su topli i brižni, anksiozni žele intimnost i često su zaokupljeni vezama te su zabrinuti da li ih partner zbilja voli, dok oni s izbjegavajućim načinom vezivanja doživljavaju veze kao gubitak slobode i nastoje bliskost svesti na minimum.

Ovisno o načinu vezivanja različito doživljavamo intimnost i zajedništvo, suočavanje s konfliktima, stav prema seksualnosti, kapacitet za izražavanje želja i potreba te očekivanja od partnera i veze.

Kako svi spadamo u jednu od tri navedene kategorije, razumijevanje vlastitog stila vezivanja, kao i stila vezivanja drugih, pomaže nam da bolje sagledamo vlastito predodređeno ponašanje. To nam olakšava kretanje po mapi odnosa koju stvaramo u svom životu i omogućuje da napravimo prvi korak prema promjeni onoga što nam ne odgovara.

Na predavanju ću govoriti upravo o našim unutrašnjim zakonitostima vezivanja koji nam otežavaju put prema otvaranju i postizanju veće intimnosti i bliskosti u vezama te što možemo učiniti kako bismo to postigli.

Vidimo se!

Vodi: Ana Bijelić

Centar Restart

Centar Restart

Centar Restart je mjesto rada na osobnom razvoju odraslih kroz metode tjelesno-orijentirane psihoterapije i ekspresivne art terapije.

Prijava na Newsletter