RADIONICA: KAD JE DOSTA?

RADIONICA: KAD JE DOSTA?

Često nije lako jednostavno reći NE, a i kad kažemo DA to ne znači nužno da to zbilja i želimo. Borba s DA i NE zapravo je priča o našim osobnim granicama. Postavljanje zdravih granica potrebno nam je da bi se zaštitili, donosili dobre odluke za sebe i slijedili svoju autentičnost u načinu kako volimo, dajemo i primamo od drugih.

Presudnu ulogu za naš sadašnji osjećaj i mogućnost postavljanja zdravih granica imalo je naše djetinjstvo. Naša nam je obitelj bila prva učiteljica, a njihovo prepoznavanje vlastitih i tuđih granica obilježilo je naša buduća iskustva. Na tom temelju gradimo društvene odnose i učimo izboriti se za sebe. Granice ne postavljamo tako da oko sebe gradimo zidove, već stjecanjem dovoljno samopouzdanja da možemo biti u kontaktu s drugima bez straha da ćemo izgubiti osjećaj sebe.

Primjerice, kad nas nečije riječi povrijede ili se osjećamo uvrijeđenima, to je znak da je ta osoba prešla našu emocionalnu izdržljivost. Bilo bi poželjno vidjeti događa li se to često i, ako da, što možemo učiniti da bolje zaštitimo svoj emocionalni integritet. Drugi učestali primjer prelaženja granica je kad nas netko pozove na druženje na koje odemo radi osjećaja dužnosti i potom se osjećamo loše.

Gdje povlačim crtu? Kad mi je dosta? Dokud rastežem svoje granice u odnosima s obitelji, prijateljima, u intimnoj vezi, sa šefovima i kolegama? Da bi mogli odgovoriti na ova pitanja trebamo pogledati u osjećaje koji se javljaju u situacijama kada trebamo reći DA ili NE jer oni su pokazatelji kakve su naše granice – porozne, labave, krute, nestabilne, čvrste…

Na ovoj ćete radionici kroz teoriju i iskustvene vježbe imati priliku otkriti kakve su vaše osobne granice. Upoznavanje vlastite priče omogućuje nam da napravimo promjenu tamo gdje smo zapeli. Uči nas prepoznavanju i uvažavanju vlastitih osjećaja što nam posljedično pomaže u postavljanju zdravijih granica koje su neophodne da bi jasno znali tko smo i kamo idemo.

Cijena: 120 kn, 100 kn za dolazak u paru (1+1), za sudionice/sudionike iz drugih gradova i korisnice/korisnike ostalih programa Centra Restart

Prijave su obvezne zbog ograničenog broja sudionika na e-mail info@centar-restart.com ili na mobitel 091 3120 283

Vodi: Ana Bijelić

Centar Restart

Centar Restart

Centar Restart je mjesto rada na osobnom razvoju odraslih kroz metode tjelesno-orijentirane psihoterapije i ekspresivne art terapije.

Prijava na Newsletter