ŠTO MOJ NOVČANIK GOVORI O MENI?

ŠTO MOJ NOVČANIK GOVORI O MENI?

Istraživanja pokazuju da je naš odnos s novcem onaj kojim smo se najmanje voljni baviti. Iako smo svakodnevno s njim u kontaktu, većina nas ne razmišlja ozbiljno o tom odnosu koji bi, ako se njime pozabavimo, mogao pružiti uvide na više razina. Ako na novac gledamo površno, on postaje obično sredstvo razmjene, ali mnoga značenja koja mu pripisujemo zapravo su moćne sile u našim životima: sigurnost, moć, ljubav, sloboda, udobnost…

Sa stajališta psihoterapije, možemo reći da novac predstavlja našu sjenovitu stranu. Nesvjesna uvjerenja o vlastitom osjećaju vrijednosti, utemeljena na odnosu naših roditelja prema novcu kao i pod utjecajem okoline, projiciramo na količinu novca koji zarađujemo ili mislimo da bismo trebali zarađivati. Naša veza s novcem je trodimenzionalna – kako ga zarađujemo, kako ga trošimo i kako njime upravljamo. Nerijetko se osjećamo kao da mu robujemo, bilo to zato što smo se usmjerili na stvaranje sve više novca ili se pitamo kamo tako brzo nestane. Iz kojeg se god razloga tako osjećali, odnos prema novcu pokazuje gdje smo „zapeli“ s osjećajem vlastite vrijednosti i koliko sebe uzimamo zdravo za gotovo.

Često smo razapeti između dviju krajnosti: što više zarađujemo, naši apetiti postaju veći i polako zaboravljamo kad je dosta ili pak odustajemo i mirimo se s onim što imamo, pretvarajući se da novac nema nikakve veze sa srećom. I praksa i istraživanja pokazuju da nas novac, nakon što dosegnemo određenu točku zarade, više ne čini sretnima. Činjenica je da njegov manjak stvara osjećaj tjeskobe, ali ni njegov višak ne garantira osjećaj zadovoljstva.

Na ovoj ćete radionici kroz teoriju i iskustvene vježbe imati priliku otkriti što način na koji primate, dajete i općenito shvaćate novac govori o vašim dubljim i nesvjesnim uvjerenjima o ovoj tematici. Što bolje upoznajemo zašto razmišljamo i radimo nešto na određen način, to ćemo biti uspješniji u popravljanju i izgradnji novih stavova prema onome s čim se svakodnevno susrećemo.

 

Cijena: 150 kn, 130 kn po osobi za dolazak u paru (1+1), za sudionice/sudionike iz drugih gradova/okolnih mjesta i korisnice/korisnike ostalih programa Centra Restart

Prijave su obvezne zbog ograničenog broja sudionika na e-mail info@centar-restart.com ili na mobitel 091 3120 283

U slučaju popunjenja broja sudionika ponudit ćemo dodatan termin.

Vodi: Ana Bijelić

Centar Restart

Centar Restart

Centar Restart je mjesto rada na osobnom razvoju odraslih kroz metode tjelesno-orijentirane psihoterapije i ekspresivne art terapije.

Prijava na Newsletter