ŽENA U PMS-U

ŽENA U PMS-U


Iskreno, ne pogađa me što suprotni spol ne razumije o čemu se tu točno radi. Puno više me dira odnos žena prema PMS-u i vlastitom duhu, umu i tijelu, kao i olako dijagnosticiranje nepoželjnog PMS stanja.

„Ana, čudna si ovih dana“, kaže mi jedna bliska osoba. U potpunosti je u pravu. Ono što se u mom ponašanju doima čudnim je tzv. stanje PMS-a. A ima li išta neshvaćenije od žene u PMS-u?

Nekoć sam se borila s tim „zlokobnim“ stanjem na sve moguće načine. Samoj sebi sam išla na živce što se ne mogu oduprijeti sili tame koja kao da me obuzme i ne popušta. Kupovala sam čudotvorne kapi koje će me jednom zauvijek osloboditi te vulkanske erupcije svih mogućih simptoma pripisanih PMS-u od strane učenih znanstvenika. Ponekad mi se čak činilo da stanje PMS-a ne prestaje cijeli mjesec. Jedna moja draga prijateljica i ja znale smo do kasno u noć pričati o toj sili koja nas obuzima ne bi li pronašle način da se riješimo osobe u koju nas je PMS pretvorio. Borba se nastavljala iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu.

Žena u PMS-u je toliko utkana u našu kolektivnu svijest kao nešto nepoželjno da je zbilja i postala dijagnoza. Muškarci ne mogu dočekati da spomenu „jesi ti u PMS-u?“ kad odjednom do jučer slatka i mila osoba do njih postane ne baš tako slatka i mila, a žene pod istom izlikom uzimaju za pravo da tih dana vrate duplo sve s popisa nakupljenih i pod tepih gurnutih stvari. Začarani krug s PMS-om u glavnoj ulozi negativca ne prestaje, i to zato što zapravo nije PMS kriv za njegovo pogrešno shvaćanje i odbacivanje mogućnosti koje pruža.

Kad sam napokon, nakon višegodišnje borbe protiv PMS-a, počela sumnjati u nametnuto shvaćanje PMS-a kao nečeg čega se pod svaku cijenu treba riješiti, počelo je naše prijateljstvo. Prva stvar koja mi je postala jasna bila je ta da je PMS svojevrsna inventura mog unutarnjeg stanja i da mi daje mogućnost da vrlo jasno i bez uljepšavanja vidim gdje lupam glavom od zid, naravno pod uvjetom da to sebi želim priznati. Mehanizmi psiholoških obrana popuštaju pod pritiskom emocija koje su tu da ih se osjeti, a ne potiskuje. Fiziološki smo pod djelovanjem hormona koji, osim što djeluju na tijelo, djeluju i na psihu i sve što u dubinama naše nesvijesti psiha percipira kao „smeće“, unatoč branama koje smo izgradile, dospijeva u svijest i izaziva reakciju. Ako ignoriramo doživljena razočaranja, nepravde i poniženja, onda nije neočekivano da nas tih dana preplavi tuga jer moramo to odtugovati i nije neobično da se uzrujamo i razljutimo jer moramo obraniti svoj integritet i zaštititi svoje granice. 

Malo po malo naučila sam prepoznavati u kojem smjeru trebam pogledati i zašto, pa je od neprijatelja broj 1 PMS postao moj svjetionik i saveznik. To ne znači da su njegove metode postale drugačije jer me i dalje žestoko udari i uputi tamo gdje najmanje želim pogledati. Točno pogodi „u sridu“, a na meni je da pročitam poruku ili jednostavno okrenem glavu i uzmem si za pravo da PMS koristim samo kao opravdanje za svoje trenutačno ponašanje i na taj način dam i okolini zeleno svjetlo da „jesi li ti u PMS-u“ postane besmislena poštapalica.

Ako je PMS moj učitelj, onda i jesam pomalo čudna jer se treba naviknuti na moći koje to stanje pruža i koje djeluje na sve oko mene. Treba se naviknuti na neposrednost u izražavanju, intenzitet emocija, maksimalnu izoštrenost osjetila, puno manju ili skoro nikakvu toleranciju na gaženje vlastitih granica u bilo kojem pogledu, direktan pristup intuiciji, vrhunac intelektualne efikasnosti. Sažeto rečeno, treba se upoznati s magijom psihofizike u nama.

S obzirom da se zbilja radi o nekoj vrsti magije koja nam daje jasnoću i direktnost, nije ni čudo da su se žene tijekom povijesti, a nažalost i danas, proglašavale neuračunljivima tijekom tog perioda zbog nerazumijevanja i nepoznavanja onog što se događa i straha time potaknutog.

Iskreno, ne pogađa me što suprotni spol ne razumije o čemu se tu točno radi jer ono što prolazimo teško se može riječima opisati, naročito ako i same ne znamo iskoristiti darove koje nam PMS može dati. Puno više me dira odnos žena prema PMS-u i vlastitom duhu, umu i tijelu, kao i olako dijagnosticiranje nepoželjnog PMS stanja.

Zanimljivo je kako se upravo ono što je nepoželjno u PMS-u, u menopauzi naziva mudrost. Ta nam je mudrost nadohvat ruke svakog mjeseca upravo u vrijeme PMS-a i prava je šteta da ostane neiskorištena i odbačena. Stoga je vrijeme da mi žene uočimo mogućosti koje nam se tih dana nude i budemo zahvalne što nam je priroda podarila tako bogat izvor mudrosti u nama samima.

Centar Restart

Centar Restart je mjesto rada na osobnom razvoju odraslih kroz metode tjelesno-orijentirane psihoterapije i ekspresivne art terapije.

Prijava na Newsletter