Ekspresivna art terapija

Kreativnost i bavljenje sobom se preklapaju jer ono što je kreativno često nas i iscjeljuje. U ekspresivnoj art terapiji koriste se različite vrste umjetničkog izražavanja koje obuhvaćaju likovnu umjetnost, rad sa skulpturom, glazbu i glas, ples i pokret, glumu i teatar, pisanje i pričanje priča, odnosno bilo koji medij koji može poslužiti za izražavanje unutarnjeg stanja pojedinca, a koji se međusobno mogu i isprepletati. Većina ljudi već koristi elemente ekspresivnog umjetničkog izražavanja u svakodnevnom životu kroz pisanje dnevnika, crtanje po papiru tijekom razgovora, pjevanje pod tušem ili u automobilu, analiziranje snova, bavljenje nekim umjetničkim hobijem poput slikanja ili spontanog plesa na glazbu koja budi ritam. Ovi jednostavni primjeri izražavanja kroz pokret, glas, pisanje i stvaralaštvo djeluju umirujuće jer pomažu pri otpuštanju nakupljenih osjećaja i čišćenju uma. Ono što je u tome iscjeljujuće je sam proces, a ne stvaranje savršenog umjetničkog djela, analiza stila pisanja ili skladno otpjevana pjesma.

Ekspresivna art terapija ne zahtijeva umjetnički talent niti iskustvo na tom području već se temelji na pretpostavci da svatko može napraviti ili izvesti znakovito umjetničko djelo jer to djelo priča o samom stvaratelju koji je njegov najbolji poznavatelj i koji mu, uz vodstvo i reflektiranje stručne osobe, daje značenje i ulazi dublje u njegovu bit. To pomaže u otkrivanju vlastitih resursa i sposobnosti. Razgovor je važan dio ove prakse, no nije u glavnom fokusu jer unutarnja stanja potaknuta raznim životnim situacijama ne mogu doći do potpunog izražaja i shvaćanja samo kroz logičko promišljanje. Neverbalno izražavanje kroz boju, formu i simbole daje dublje uvide i postaje novi jezik klijenta.

Centar Restart

Centar Restart je mjesto rada na osobnom razvoju odraslih kroz metode tjelesno-orijentirane psihoterapije i ekspresivne art terapije.

Prijava na Newsletter