Partnerski odnosi

Bivanje u vezi zahtijeva rad i obvezuje nas da se suočavamo s izazovima koji se pojavljuju. Dvije osobe u intimnoj vezi bi se međusobno trebale doživljavati ravnopravnim partnerima. Kriza u odnosu nastaje kada se problemi gomilaju i kada se partneri s njima ne suočavaju na konstruktivan način, a loše se navike sve više ukorjenjuju u odnos. Postupno partnerski odnos postaje začarani krug većih i manjih kriza s pauzama između, a najčešća reakcija je prebacivanje krivnje s jednog na drugog partnera i očekivanje promjene sa suprotne strane. Kad se partneri odreknu svog središnjeg položaja događa se to da sama veza postaje središtem. To je temelj za početak rada na skladnijem odnosu jer partneri počinju shvaćati da bliski odnos izvlači na vidjelo sva neriješena pitanja osobnih emocionalnih problema i da mogu naučiti kako ih zajednički rješavati kad se manifestiraju u odnosu.

Mnogi parovi nailaze na probleme poput neučinkovitog komuniciranja ili se javlja osjećaj da ih se ne čuje ili ne doživljava. Nadalje česti uzroci problema mogu biti različito shvaćanje roditeljstva, financijske poteškoće, emocionalna udaljenost, problemi s intimnošću, nedostatak povjerenja, međusobno izazivanje osjećaja krivnje, srama ili ljutnje, različite vrste bijega od odnosa poput radoholičarstva, prevelikog doticaja s digitalnim svijetom ili pretjeranog bavljenja raznim aktivnostima u slobodno vrijeme, a sve u svrhu izbjegavanja suočavanja s uzrokom problema. Sve su to pokazatelji dubljih problema koji se pojavljuju na površini i koje bi trebalo razriješiti da bi odnos postao kvalitetnijim.

Ovakva vrsta rada na odnosu pomaže partnerima da istraže korijen svojih emocionalnih povreda i nezadovoljenih potreba te da shvate što točno uzrokuje problem koji se pojavljuje u njihovom odnosu. Tijekom procesa rada dolazi se u kontakt s vlastitim projekcijama unutarnjeg stanja na partnera i nesvjesnim očekivanjima od partnera da između ostalog osobi nadoknadi ono što je izostalo u djetinjstvu. Postupno, uz pomoć i prisustvo neutralne osobe, svatko za sebe uči jasnije izraziti svoje potrebe, misli i osjećaje te slušati i podržati i partnerove potrebe, misli i osjećaje. Takva vrsta dijaloga potiče nastavak dublje komunikacije u svakodnevnom životu, sve dok takav način komunikacije ne postane uobičajenim. Da bi se postigao učinak u ovakvom radu i jedan i drugi partner trebaju prihvatiti i preuzeti odgovornost za rješavanje svojih emocionalnih problema koji se pojavljuju u odnosu, te imati volju i iskreni interes za rad na odnosu. Preporuka je da se rad u paru kombinira s individualnim.

Trajanje

75 min

Cijena

250 kn

Centar Restart

Centar Restart

Centar Restart je mjesto rada na osobnom rastu i razvoju odraslih kroz ekspresivne metode tjelesno-orijentirane i art prakse.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na newsletter kako biste dobivali aktualne obavijesti. Vaši podaci koristit će se isključivo za newsletter Centra Restart i neće se davati trećim stranama. Odjaviti se možete u bilo kojem trenutku.

Potraga za onim što je važno počinje u nama.